Om Avernakø

  • Kort over Avernakø

    Se Geopark Det Sydfynsk Øhavs kort over Avernakø. På kortet kan du se vandreruter, proviantering og faciliteter på øen.

  • Helhedsplan for Avernakø, Bjørnø og Lyø

    Helhedsplan for Avernakø, Bjørnø og Lyø

    I 2020 blev Helhedsplanen for Avernakø, Bjørnø og Lyø politisk godkendt efter et tæt samarbejde mellem øboerne, Faaborg-Midtfyn Kommune og eksterne konsulenter. Planen blev til med støtte fra LAG Småøerne og kombinerer lokal viden, faglige analyser og fremtidige visioner.

    Helhedsplanen består af to dele: en overordnet vision inden for fire temaer – bosætning, mobilitet og transport, natur og kultur samt erhverv og turisme – og en handleplan med 26 konkrete projektforslag.

    I perioden 2021-2023 var en ø-konsulent ansat for at understøtte realiseringen af planen. Arbejdet fortsætter nu i perioden 2024-2026, hvor to nye ø-konsulenter er blevet tilknyttet. Deres opgave er at hjælpe med at sikre fremdrift i projekterne ved at bistå med rådgivning, koordinering og fundraising, samt skabe gode rammer for øernes udvikling og bosætning.

    Helhedsplanen er forankret i øernes beboerforeninger og understøttet af Faaborg-Midtfyn Kommune, som sikrer, at planens visioner bliver omsat til konkrete resultater.

    Det nuværende ø-konsulentprojekt (2024-2026) er finansieret med støtte fra LAG Småøerne, FLAG, Landdistriktspuljen og Faaborg-Midtfyn Kommune. 

    Læs mere om Helhedsplanen på Faaborg-Midtfyn Kommunes hjemmeside, eller kontakt ø-konsulenterne for yderligere information.

    Ø-koordinator: Laura Bjerre, e-mail: info@laurabjerre.dk, tlf. +45 2062 6031

    Ø-konsulent: Anne Mette de Visser, e-mail: amdevisser@outlook.dk, tlf. +45 2714 3304

  • Boliger til salg

    Der er ofte et hus eller to til salg på Avernakø. På knappen herunder kommer du direkte til Boliga’s side og får et overblik over hvilke huse, der er til salg på øen.

  • Avernakøs historie

    Avernakøs historie går mange århundreder tilbage. Stendysser og fund af stenalderredskaber vidner om, at øen var beboet i stenalderen. Avernakø blev første gang nævnt i historiebøgerne af Valdemar Sejr på en af hans mange jagtture til det sydfynske øhav. Har du spørgsmål til øens historie, er du altid velkommen til at kontakte Avernakø Arkiv og Museum, som drives af frivillige i Lokalhistorisk forening for Avernakø og Korshavn, mail: lokalhistorisk@avernak.dk.

  • Avernakø Kirke

    Avernakø Kirke ligger placeret mellem Avernak by og Munke. Avernakø Sogn blev dannet i 1536 som det første sogn efter Reformationen. Kirken blev indviet i 1542 og var oprindeligt et bindingsværkshus af munke- og marksten. Der blev løbende udført om- og tilbygninger, og i 1876 fik kirken sin nuværende form med klokketårnet.

    Besøg Avernakø Kirke

  • Avernakøs majstang og majtræet

    Majtræet er en helt særlig tradition, du kan opleve på Avernakø. Pinselørdag rejser øens to Oldermandslaug sit majtræ. Majtræet lægges ned, pyntes med friske blomster og tjæres på ny, og hejses igen ved håndkraft. Det tager omkring 13-16 personer at håndtere træet. Majtræet står med blomsterne til næste års pinse, hvor proceduren gentages, og de visne blomster skiftes ud med nye. Mange lægger også blomsterkranse og samles om majtræet for at nyde den historiske tradition.

  • Oldermandslauget

    På Avernakø har man ikke bare ét men hele to Oldermandslaug. Et laug på Avernak (anno 1738) og et i Munke. Det er blandt andet oldermandslaugene, som sørger for at rejse øens majtræer pinselørdag.

  • Avernakø under 2. Verdenskrig

    Det er maj 1944. Hitler er på tilbagetog på Østfronten, men er endnu herre i hele Vesteuropa. De allieredes invasion i Nordfrankrig på fem strande i Normandiet, Utah, Omaha, Gold, Juno og Sword, tirsdag den 6. juni - The longest Day - ligger kun 21 dage fremme.

    For at svække den tyske værnemagt mest muligt inden invasionen, intensiverer engelske og amerikanske bombemaskiner togterne mod strategiske, militære mål. Amerikanerne bomber om dagen, englænderne om natten. Et af målene denne nat for de engelske bombemaskiner er den tyske krigsmarines store flådehavn i Kiel, der også er hjemsted og udrustningsdepot for tyske ubåde.

    Kiel har tre skibsværfter. Det største er F. Krupp Germaniawerft, som under krigen bygger 128, ca. - 20 pct. af alle tyske ubåde. En forudsætning for, at invasionen skal lykkes er, at de tyske ubåde sættes ud af spillet

  • Avernakø Vindmøllelaug

    Vindmøllen blev sat i drift 16. juli 1995.

    Møllen bliver løbende vedligeholdt. Blandt andet ved to årlige eftersyn af et godkendt servicefirma. Desuden er et bestyrelsesmedlem oppe i møllen mellem de to eftersyn. Her bliver udvalgte dele af møllen smurt.

    Produktionen er i gennemsnit 754.000 kWt pr år. Det svarer til 2-3 gange øens forbrug af elektricitet.

    I dag er der 116 medlemmer i vindmøllelauget. 27 er bosiddende på Avernakø, 4 på Lyø, 24 har fritidshus på Avernakø og 61 er bosiddende andre steder – især i Faaborg.

    Avernakø vindmølle sælger strøm gennem www.vindenergi.dk. Dette andelsselskab har dannet selskabet www.vindstoed.dk, hvor alle kan købe strøm fra.

    Kontakt kasserer: Hans Stig Nielsen på tlf. +45 4260 6542 eller e-mail: hans.stig.nielsen@gmail.com for at høre nærmere.

  • Avernakø Vandværk

    Andelsselskabet Avernakø Vandværk ejes af 99 ejendomme på Avernak. Vandværket drives af en frivillig bestyrelse på fem medlemmer.

    Vandet er af god kvalitet uden spor af pesticider og indholdet af nitrat er langt under grænseværdien. Hårdheden er 19 °dH.

    To gange om året tages der vandprøver for at sikre kvaliteten på vores drikkevand. Resultatet af alle vandprøver kan ses her: https://data.geus.dk/JupiterWWW/vandanalyse.jsp?anlaegid=81295

    Avernakø Vandværk blev etableret i 1972 i forbindelse med udstykning af sommerhusene på Stenager.

    Vandværket er beliggende på Skallevej 12A. Her finder man også en vandpost, hvor drikkedunken kan fyldes med friskt vand.

    På grunden er to boringer. Den første blev etableret 30. november 1971 og den anden i 2009. Boringerne henter vandet i et magasin i 32-35 meters dybde. Vandet undergår en begrænset behandling efter det er pumpet op af jorden. Det iltes og derefter filtreres det i ’åbne’ filtre.

    Faaborg-Midtfyn kommune fører tilsyn med Avernakø Vandværk.

    Du kan se vandværkets ledningsnet her: https://avernakovandgis.vandnet.dk/Map.aspx

    Vandværket kan kontaktes på e-mail: vand@avernak.dk

    Vandværkspasser Carsten Møller Jensen tlf. +45 20 28 96 09